Bouw mee aan Rock City

Help Wijnker op weg naar geschiedschrijving in Grun

Sinds hij tien jaar geleden van Amsterdam naar Groningen verhuisde, laaft Igor Wijnker zich aan de rijke popscene in deze eigenzinnige stad. Hij leerde er veel bijzondere mensen en plekken kennen en zo groeide gaandeweg het idee om er als journalist iets mee te doen. Met al die (levens)verhalen die simpelweg móeten worden vastgelegd. Nu het nog kan. Bouw ook mee aan Rock City.

Bouw mee aan Rock City FOTO IGOR WIJNKER‘Ik ben een liefhebber van grote reportages en portretten, waarin de hoofdpersonen langere tijd worden gevolgd. Verhalen die zich kunnen ontrollen, waardoor je de geportretteerde beter leert kennen. Verhalen die over veel meer gaan dan alleen het onderwerp. Verhalen over liefde, afkomst en dagelijkse worstelingen. Individuele verhalen met een universele waarde, om het maar even sjiek te zeggen.’

Kroeg van Klaas
Rock City wordt een levendig en gevarieerd document. ‘Ik zal als een soort reisjournalist door het diverse poplandschap van Groningen trekken en dit documenteren met blocnote, fotocamera én een audio-recorder, omdat het onderwerp zich daar perfect voor leent. Of het nu een (tijd)reis is door de oefenruimten van het Viadukt (vroeger een drugshol), een dampend undergroundconcert in de Gym of de Vera kelderbar, een intieme huiskamershow van Wishful Music, of de Songclub-avonden in de Kroeg van Klaas, waarbij Marleen met trefzekere hand bierviltjes tegen hoofden gooit van bezoekers die door de muziek heen kletsen. Maar ik maakte onlangs ook een sfeerverslag in Pension Weedebee, de etage van Wouter de Boer die elk jaar is gevuld met Eurosonic/Noorderslag-logees uit het hele land.

Meer dan rock
Laat je niet misleiden door de titel. Rock staat niet alleen voor stevige gitaarmuziek, hoewel men daar in Groningen niet vies van is. ”Ik ook niet. Maar ik ben bovenal geïnteresseerd in de mensen zelf en dan ook minstens zo nieuwsgierig naar het verhaal achter Dope D.O.D.,die met zijn rauwe muziek is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse hiphop-act met liedjes die op youtube al tientallen miljoenen keren zijn bekeken. Ook een groep als Noisia heeft internationaal succes -tot in Australië- en werkt met grote namen, maar heeft nog steeds Groningen als basis.’

AOW
Van een andere orde, maar net zo essentieel voor Rock City, is de wereld van de onvermoeibare rocker Lou Leeuw. Ik ga op pad met deze levende legende, die al jaren een AOW-uitkering krijgt maar nog steeds van kroeg naar kroeg trekt om te spelen – soms voor een paar tientjes of consumptiebonnen.

De ziel van Vera
Uiteraard wil Wijnker de ziel vangen van Vera, de unieke en wereldwijd geprezen club met een gemeenschap van 230 vrijwilligers. ‘De historie en anekdotes zijn bekend, maar het portret dat ik voor ogen heb is nog nooit gemaakt. Door een week rond te lopen in Vera en daarvan minutieus verslag te doen, krijgt de lezer/luisteraar het idee dat hij of zij er zelf bij is.’

Doneren
Aan zo’n project zijn kosten verbonden. Kosten voor de opmaak, lay out en het drukken van het boek. En – niet onbelangrijk – om Wijnker in leven te houden. Via een kleine donatie kun je er voor zorgen dat Rock City wordt gemaakt. En daar krijg je in januari 2017 iets heel moois voor terug. Uiteraard houdt Wijnker de donateurs op de hoogte van de vorderingen. En wie hem met een muzikant uitnodigt kan wel al een exclusief voorproefje krijgen.
avatar

Over


Igor Wijnker (1972) bewoont met vrouw en dochter een voormalig bankgebouw in een Gronings dorpje. De journalist-fotograaf-schrijver luistert weliswaar niet meer zo ongezond veel nieuwe muziek als vóór de geboorte van zijn dochter toen hij wekelijks een radioprogramma maakte, maar het vult nog steeds een significant deel van zijn leven. Hij schrijft er ook over, soms op zijn weblog. Ondanks allerlei technische tekortkomingen schrijft en speelt hij zelf liedjes. Twitter: @IgorWijnker.

 

TAGS


 

GERELATEERDE BERICHTEN


 

 

REAGEREN & DELEN


 

Rare jongens die stereotypes

Helaas is de site van NRC Q vanaf vandaag 31 mei 2016 opgeheven. Jammer. Toen ik gister voor een laatste keer grasduinde door de artikelen bleef ik steken bij een artikel over het benadrukken van vrouwelijke stereotypes in reclames. De verslaggever uitte haar twijfels over het feit dat vrouwen nog steeds op die manier geportretteerd worden, maar hetzelfde geldt dan natuurlijk ook voor mannen. Toch?!

Meer

Bye bye baard

Heb jij weer. Moet die hipsterbaard - waar je al een paar jaar zorgvuldig en met liefde aan hebt gewerkt om 'm precies te krijgen zoals je wilde - er ineens af.

Meer

Bouw mee aan Rock City

Sinds hij tien jaar geleden van Amsterdam naar Groningen verhuisde, laaft Igor Wijnker - prominent lid van HANK - zich aan de rijke popscene in deze eigenzinnige stad. Hij leerde er bijzondere mensen en plekken kennen die echt moeten worden vastgelegd. Nu het nog kan. Bouw mee aan Rock City.

Meer

Dansplaten volgens DJ Docherty

Ben je op zoek naar songs waarop iedereen los gaat op de dansvloer? Struin dan mee in de Thé Dansant Top-33 die voormalig hockey-international Laurence Docherty ooit samenstelde. Met deze songs (inclusief intro van Docherty) krijg je zelfs het dufste feestje aan de praat.

Meer

Er is een Amsterdammer dood gegaan

Zijn naam was Theo Schoumans. Hij werd op 6 juli 1921 geboren. Als vierjarige belandde hij voor het eerst in de Orteliusstraat in Amsterdam West waar hij tot zijn overlijden woonde. Maar tijdens de viering van Nationale Burendag keert ‘Theo’ terug. Een ode aan de oude wijkbewoner.

Meer

Playing For Change Day

Vandaag is het superfunkdag, las ik ergens. Dan denk ik direct aan Playing For Change. Een internationale beweging die muziek gebruikt om ons wereldwijd met elkaar te verbinden. Beweeg ook mee op 19 september tijdens Playing For Change Day.

Meer