My guilty pleasure

Waar luister jij stiekem naar?

Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/videos?part=snippet,contentDetails&id=Uwutf8Qd84Q&key=1): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 400 Bad Request in /var/www/vhosts/websitevanhank.nl/httpdocs/hank-content/plugins/youtube-embed/includes/api-access.php on line 99
 

Een ideaal project zo richting het einde van het jaar vindt HANK: leg je leven een maand lang – dus 30 dagen op rij – vast via de muziek. Wat draai jij als je blij bent, boos of verdrietig? Wat is die ene gouwe ouwe of jouw ‘guilty pleasure’? Doe mee en vertel het HANK via het beantwoorden van deze lijst. No worries, dagelijks kort reageren via Twitter of Facebook volstaat ook.

Igor Wijnker legt in aflevering 13 uit waarom Mother’s Pride van George Michael een nummer is waar hij stiekem naar luistert als niemand het ziet.

 13. Een nummer waar je stiekem naar luistert, als niemand het ziet


George Michael – Mother’s Pride


Ik heb een leeftijd bereikt, of althans levensfase waarbij ik me niet meer schaam voor mijn smaak. Ook niet voor mijn verleden. Er was een periode dat ik een tijd heel hartstochtelijk Listen without Prejudice van George Michael draaide en keihard meezong. Volgens mij deed ik dat vaak op vrijdagavond, als ik alleen thuis was. Je kan zelfs aan het aantal opgedroogde meezingspetters op de zwarte bladzijden van het cd-boekje zien met welk liedje ik dat het fanatiekste deed.

Dat album stamt uit 1990, dus ik was toen rond de 18. Wie mij toen bezig zou hebben gezien, zou vast gedacht hebben: ach gut, die jongen moet nog uit de kast komen. Het was echter niet de seksueel geaarde kast – hoewel ik het vaak goed kan vinden met homo’s – maar meer mijn eigen dichtgetimmerde borstkas(t) waar al die gevoelens werden opgekropt. Te verlegen om het met een meisje aan te leggen, of luid te zingen met anderen in de buurt.

Ik heb het nog steeds over Noord-Holland-noord lieve lezers, daar loopt men niet te koop met gevoelens.

Die teksten zijn wel heel erg zwaar op de hand, als ik ze nu weer terug hoor. En de smachtende stem van Yorgos Kyriatou Panayioutou kan misschien ook een onsje minder, vooral die galm. Maar muzikaal hebben deze liedjes nog steeds een grote zeggingskracht en ja, schoonheid. Dat Michael het zelf heeft geproduceerd (kraakhelder, transparant) en de meeste instrumenten zelf heeft bespeeld pleit ook heel erg voor hem.

Mother’s Pride vind ik een mooi lied, en er zit nota bene een panfluit bij. En een jaar later schreeuwde ik mee met Kurt Cobain.

De lijst met vorige afleveringen van Igor Wijnker vind je hier.

 
avatar

Over


Igor Wijnker (1972) bewoont met vrouw en dochter een voormalig bankgebouw in een Gronings dorpje. De journalist-fotograaf-schrijver luistert weliswaar niet meer zo ongezond veel nieuwe muziek als vóór de geboorte van zijn dochter toen hij wekelijks een radioprogramma maakte, maar het vult nog steeds een significant deel van zijn leven. Hij schrijft er ook over, soms op zijn weblog. Ondanks allerlei technische tekortkomingen schrijft en speelt hij zelf liedjes. Twitter: @IgorWijnker.

 
 

GERELATEERDE BERICHTEN


 

 

REAGEREN & DELEN


 

Rare jongens die stereotypes

Helaas is de site van NRC Q vanaf vandaag 31 mei 2016 opgeheven. Jammer. Toen ik gister voor een laatste keer grasduinde door de artikelen bleef ik steken bij een artikel over het benadrukken van vrouwelijke stereotypes in reclames. De verslaggever uitte haar twijfels over het feit dat vrouwen nog steeds op die manier geportretteerd worden, maar hetzelfde geldt dan natuurlijk ook voor mannen. Toch?!

Meer

Bye bye baard

Heb jij weer. Moet die hipsterbaard - waar je al een paar jaar zorgvuldig en met liefde aan hebt gewerkt om 'm precies te krijgen zoals je wilde - er ineens af.

Meer

Bouw mee aan Rock City

Sinds hij tien jaar geleden van Amsterdam naar Groningen verhuisde, laaft Igor Wijnker - prominent lid van HANK - zich aan de rijke popscene in deze eigenzinnige stad. Hij leerde er bijzondere mensen en plekken kennen die echt moeten worden vastgelegd. Nu het nog kan. Bouw mee aan Rock City.

Meer

Dansplaten volgens DJ Docherty

Ben je op zoek naar songs waarop iedereen los gaat op de dansvloer? Struin dan mee in de Thé Dansant Top-33 die voormalig hockey-international Laurence Docherty ooit samenstelde. Met deze songs (inclusief intro van Docherty) krijg je zelfs het dufste feestje aan de praat.

Meer

Er is een Amsterdammer dood gegaan

Zijn naam was Theo Schoumans. Hij werd op 6 juli 1921 geboren. Als vierjarige belandde hij voor het eerst in de Orteliusstraat in Amsterdam West waar hij tot zijn overlijden woonde. Maar tijdens de viering van Nationale Burendag keert ‘Theo’ terug. Een ode aan de oude wijkbewoner.

Meer

Playing For Change Day

Vandaag is het superfunkdag, las ik ergens. Dan denk ik direct aan Playing For Change. Een internationale beweging die muziek gebruikt om ons wereldwijd met elkaar te verbinden. Beweeg ook mee op 19 september tijdens Playing For Change Day.

Meer