Het leven van Jasper de Beer in 30 vragen over muziek

Jasper de Beer viert eind op 25 februari 2016 in Paradiso met de Amsterdam Klezmer Band het 20-jarig bestaan van de band. Vooraf aan het feestje geeft de bassist, die mede aan de basis staat van de AKB, zichzelf bloot door het beantwoorden van 30 vragen over muziek.

Fotografie: Fred van Diem
Art direction: Martin Draax 

Jasper de Beer by Fred van Diem en Martin Draax

1. Wat is je favoriete nummer?

‘Eigenlijk heb ik niet een echte favoriet omdat elke stemming om een ander nummer vraagt. What’s going on van Marvin Gaye vind ik echter wel een heel mooi nummer. Zoveel kwaliteit, hoop, melancholie en swing vertegenwoordigt in een liedje is ronduit uniek. Ik ben niet iemand die heel bewust naar de tekst van een song luistert, maar dat er een dringende boodschap in dit liedje zit verpakt, daar kun je niet omheen.’2. Wat is je minst favoriete nummer?

‘Je kunt denk ik wel alle grachten van Amsterdam dempen met slechte liedjes en dan vooral van Nederlandse bodem. Ik heb bijvoorbeeld echt een hekel aan Acda en De Munnik. Ik weet niet hoe snel ik de radio uit moet zetten of weg moet hollen als er iets van die twee voorbij komt. Zo slijmerig en inhoudsloos. Wat mij betreft is dit soort muziek gemaakt voor mensen zonder smaak.’3. Welk nummer maakt je blij?

Give it up and turn it aloose van James Brown. Daar word ik echt heel blij van. Ik moet gewoon dansen als ik het hoor en ik krijg er tonnen energie van. James Brown is en blijft the King!’4. Welk nummer maakt je verdrietig?

‘The Sun Goes down van Thin Lizzy. Mooie rockballad van het album Live life gezongen door Phil Lynott. Hij heeft een prachtige melancholische stem die altijd treft.’5. Welk nummer doet je denken aan iemand?

‘Miss You van de Stones, herinnert mij aan mijn familie in Los Angeles. Ik woonde bij ze toen het nummer destijds een hit was. Dat was in 1978.’6. Welk nummer doet je denken aan een speciale plek?

‘Technopop van Kraftwerk – lekkere ’80’s technofunk – herinnert mij aan het ouderlijk huis in Haarlem waar ik opgegroeid ben. Ik weet nog dat mijn pa mijn broer en mij erop uit stuurde om naar Amsterdam te rijden. Om bij RAF hifi een nieuwe geluidsinstallatie te kopen en een cd-speler die toen net op de markt verschenen was. De eerste twee cd’tjes die we kochten was: Mahler 4 uitgevoerd door het Concertgebouworkest onder leiding van Bernard Haitink. Hij was een studiegenoot van pa.’7. Welk nummer doet je denken aan een bepaalde gebeurtenis?

‘A Felicidade van A.C. Jobim. Dit nummer van de bekende bossanova-componist heb ik gespeeld op mijn eindexamen op het Conservatorium van Amsterdam in 2002.’8. Van welk nummer ken je de hele tekst?

‘Love is the drug van Roxy Music. Mijn vriendin vroeg mij of ik samen met haar een liedje wilde gaan zingen voor op haar nieuwjaarsdagfeestje afgelopen 1 januari. Aangezien ik geen enkele tekst uit mijn hoofd kende, heb ik dit liedje ingestudeerd en samen gezongen.’9. Op welk nummer dans je altijd?

‘Me myself and I van De La Soul. Heerlijk nummertje gebaseerd op een cover uit de George Clinton-stal. Ik vind hiphop sowieso lekkere muziek om op te dansen.’10. Welk nummer helpt je in slaap vallen?

Halleluja van Leonard Cohen. Een lekker nummer om bij in slaap te vallen.’11. Noem een nummer van je favoriete band?

‘Baby Love van Mothers Finest. Een van mijn eerste singeltjes die ook nog een brand in huis overleefd heeft.’12. Noem een nummer van een band die je haat?

‘Paradise by the dashboard light van Meatloaf. Iedereen gaat zich op de dansvloer dan hysterisch gedragen als dit nummer voorbij komt. Alsof je in een musical terecht bent gekomen.’13. Een nummer waar je stiekem naar luistert als niemand het ziet?

‘Careless whisper van George Michael. Op dit nummer heb ik heerlijk gedanst (geslijpt) met mijn grote jeugdliefde’.14. Een nummer waarvan niemand verwacht dat je ervan houdt

‘Little green bag van George Baker. Ik dacht dat George Baker alleen maar populaire bagger had uitgescheten maar toen ik dit nummer ( laat) ontdekte was ik weer even trots op Nederlandse popmuziek. De song zat ooit zelfs in de film Reservoir dogs van Tarantino.’15. Welk nummer beschrijft jou?

‘Geen sores van de Amsterdam Klezmer Band. Geen sores! Laat je niet klein krijgen door welke tegenslag dan ook.’16. Een nummer waar je van hield, maar dat je nu niet meer kunt horen?

‘Kisses for you van Brotherhood of man. Ik was nog heel klein toen dit liedje uitkwam en toen vond ik het leuk.’17. Welk nummer hoor je te vaak op de radio?

Happy van Pharrell Williams, maar ik word daar niet happy van. Ik maak zelf wel uit wat ik bij een liedje moet voelen.’18. Welk nummer zou je vaker op de radio willen horen?

Bigoudi van de Amsterdam Klezmer Band. Goed voor mijn Buma, haha. Met de AKB begonnen we als trio op straat te spelen in de Jordaan. Inmiddels zijn we veertien cd’s met eigen werk verder en zijn we de hele wereld over geweest en hebben we fans van Zuid- Korea tot Chili. Ze coveren ook onze nummers.’19. Noem een nummer van je favoriete album?

‘Een uit de serie van Herbie Hancocks Headhunters. Deze muziek heeft mij als bassist enorm beïnvloed. En nog steeds.’20. Naar welk nummer luister je als je boos bent?

21. Naar welk nummer luister je als je blij bent?

‘Ik houd van groove en wie groove zegt, zegt The Meters. Afrofunk vind ik heerlijk om te spelen, al speel ik met de AKB andere dingen. Maar dat doe ik dan ook op de contrabas in plaats van de basgitaar.’22. Naar welk nummer luister je als je verdrietig bent?

‘Air van J.S. Bach.’23. Welk nummer zou je willen horen op je trouwdag?

‘White wedding van Billy Idol.’24. Welk nummer moet worden gedraaid op je begrafenis?

‘Lust for live van Iggy Pop .Leef het leven met volle teugen. Voor de achterblijvers: geniet ervan zo lang het kan.’25. Welk nummer laat je lachen?

‘Too fat to fuck van Blowfly. Blowfly is de Richard Pryor van de Oldschool rap/funk. Seksistischer dan dit ken ik niet. Wel lekker recht voor zijn raap.’26. Welk nummer kun je spelen op een instrument?

‘You and I van The Palladins. Ooit heb dit nummer op de elektrische gitaar leren spelen. Omdat ik in een bandje zat waarin ik ook wat gitaar speelde.’27. Een nummer waarvan je zou willen dat je hem kunt spelen.
.
‘Name me a song I can not play on a instrument, haha. Dan maar een mooi stukje klassieke muziek van de Russische romanticus Scriabin: Etude in C, sharp minor, op 2. Ooit Horowitz Scriabin horen spelen? Zo was het denk ik bedoeld.’28. Welk nummer doet je schuldig voelen?

‘That song I still owe you! Haha.’

29. Noem een nummer uit je jeugd.

‘Popcorn Theme. Ik herinner mij een vakantie toen ik heel jong was – ik geloof in Zwitserland of Italie – en overal werd dit nummer gedraaid. Ik kan mij ook herinneren dat ik dit nummer ergens op een jukebox heb gespeeld.’30. Wat is je favoriete nummer rond deze tijd van het jaar?

‘Blackstar van Bowie. Mooie titeltrack van zijn fantastische laatste plaat die een paar dagen voor zijn dood uitkwam. Alsof het allemaal zo gepland is, zeker als je ook de clip van het nummer Lazarus gezien hebt dat ook op dit album is verschenen is. Donker en spooky kun je wel zeggen. Bowie is nu zelf the Blackstar aan onze sterrenhemel geworden.’ 
avatar

Over


Rim Voorhaar - voormalig fly on the wall bij Het Parool en Sportweek en mede-initiatiefnemer van het multimedium hockey.nl – werd geboren in Bussum (1969), is vader van Ko (08-09-10) en de 'founding father' achter de ‘beweging’ HANK. Zijn credo: mannen praten wel... Rim droomt over de Wielerronde van de Orteliusstraat in De Baarsjes (Amsterdam) en een kortebaandraverij in de Jan Evertsenstraat...

 
 

GERELATEERDE BERICHTEN


 

 

REAGEREN & DELEN


 

Rare jongens die stereotypes

Helaas is de site van NRC Q vanaf vandaag 31 mei 2016 opgeheven. Jammer. Toen ik gister voor een laatste keer grasduinde door de artikelen bleef ik steken bij een artikel over het benadrukken van vrouwelijke stereotypes in reclames. De verslaggever uitte haar twijfels over het feit dat vrouwen nog steeds op die manier geportretteerd worden, maar hetzelfde geldt dan natuurlijk ook voor mannen. Toch?!

Meer

Bye bye baard

Heb jij weer. Moet die hipsterbaard - waar je al een paar jaar zorgvuldig en met liefde aan hebt gewerkt om 'm precies te krijgen zoals je wilde - er ineens af.

Meer

Bouw mee aan Rock City

Sinds hij tien jaar geleden van Amsterdam naar Groningen verhuisde, laaft Igor Wijnker - prominent lid van HANK - zich aan de rijke popscene in deze eigenzinnige stad. Hij leerde er bijzondere mensen en plekken kennen die echt moeten worden vastgelegd. Nu het nog kan. Bouw mee aan Rock City.

Meer

Dansplaten volgens DJ Docherty

Ben je op zoek naar songs waarop iedereen los gaat op de dansvloer? Struin dan mee in de Thé Dansant Top-33 die voormalig hockey-international Laurence Docherty ooit samenstelde. Met deze songs (inclusief intro van Docherty) krijg je zelfs het dufste feestje aan de praat.

Meer

Er is een Amsterdammer dood gegaan

Zijn naam was Theo Schoumans. Hij werd op 6 juli 1921 geboren. Als vierjarige belandde hij voor het eerst in de Orteliusstraat in Amsterdam West waar hij tot zijn overlijden woonde. Maar tijdens de viering van Nationale Burendag keert ‘Theo’ terug. Een ode aan de oude wijkbewoner.

Meer

Playing For Change Day

Vandaag is het superfunkdag, las ik ergens. Dan denk ik direct aan Playing For Change. Een internationale beweging die muziek gebruikt om ons wereldwijd met elkaar te verbinden. Beweeg ook mee op 19 september tijdens Playing For Change Day.

Meer