PONT PREDIKT REVOLUTIE

MAG DE MAN NOG WEL EEN ROLMODEL ZIJN?

Bij deze start ontwikkelingspsycholoog Steven Pont de eerste masculinistische golf in Nederland. In het buitenland zijn dergelijke bewegingen al eerder gestart, maar in Nederland is dat nog niet het geval. Tot nu dus.

steven pontWat is masculinisme? Masculinisme is de beweging ‘die streeft naar opheffing van (partiële) achterstelling van mannen en versterking van de positie van mannen’. Dat is de omschrijving die Wikipedia eraan geeft. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het tegenhanger van het feminisme is. Maar dat is niet helemaal waar. Ik ben namelijk heel erg voor het feminisme, want het heeft een hele tijd echt goed fout gezeten in de verhouding tussen mannen en vrouwen. Pas in 1985 werd bij wet geregeld dat mannen en vrouwen voor hetzelfde werk hetzelfde salaris moesten krijgen.

FEMINISME
Vrouwen komen dus van ver en de feministen hebben gelukkig een enorme bijdrage geleverd aan het welzijn van vrouwen, kinderen en uiteindelijk zelfs ook van mannen. Er waren weliswaar twee golven voor nodig, de eerste aan het begin van de vorige eeuw en daarna nog eentje die pas in de zestiger jaren startte, maar het feminisme is uiteindelijk een erg succesvolle beweging gebleken. Het onrecht is de wereld natuurlijk nog niet uit – vrouwen verdienen bijvoorbeeld nog steeds minder dan mannen – maar de emancipatie van de vrouw is wel degelijk grotendeels een feit. Hulde dus voor het pad dat de vrouwenbeweging heeft afgelegd.

Maar hoe verhoudt het masculinisme zich dan tot het feminisme, als het er niet de tegenhanger van is? Welnu, allereerst zijn masculinisten niet tegen vrouwen, zoals de extreme feministen wel ooit tegen de mannen waren. ‘Je woont samen met je onderdrukker!’ werd vrouwen op straat door extreme feministes nogal eens toegebeten. En misschien was dat in vrij veel gevallen ook wel zo. Maar dat is bij mannen natuurlijk niet het geval.

MANNELIJKE WAARDENDe afwezige vader bestaat niet - Irene Zwaan
Wat we wel willen is sommige belangrijke mannelijke waarden beschermen. Als voorbeeld neem ik maar even de opvoeding. Vaders hebben daarin een andere rol dan moeders. Recent verscheen het boek ‘De afwezige vader bestaat niet’, waaruit maar weer eens bleek hoe belangrijk de man als rolmodel is. Ik zal daar de komende tijd op deze plek nog meer over schrijven, want de vraag is of de man die rol nog wel kan – of zelfs mag – spelen.

Dus nee, we zijn er als masculinisten niet op uit om de hele maatschappelijke structuur om te gooien, zoals dat ooit nodig was om de vrouw een beetje normale plek in de samenleving te geven. Want die plek hebben mannen natuurlijk allang. Maar wat het masculinisme wel voorstaat is dat er mannelijke waarden in een samenleving zijn die het waard zijn gehoord te blijven worden. En wat die zijn, dat kun je vanaf nu in deze column lezen.
avatar

Over


Steven Pont is voormalig onderwijzer, maar vandaag de dag ontwikkelingspsycholoog, mediator en relatie- en gezinstherapeut. Hij schrijft over psychologie en opvoeding voor het Parool, AD, Wij Jonge Ouders, J/M Magazine en het vakblad Kinderopvang. Steven heeft meerdere (kinder)boeken geschreven en meegewerkt aan televisieprogramma’s als Big Brother, SOS Sonja en Mannen van een Zekere Leeftijd. Dit voorjaar is hij jurylid in het programma De Slechtste Echtgenoot van Nederland. Verder geeft Steven trainingen, lezingen en workshops die allemaal terug te voeren zijn op zijn specialisatie: de psychologie. Zijn website: www.stevenpont.nl.

 
 

GERELATEERDE BERICHTEN


 

 

REAGEREN & DELEN


 

Rare jongens die stereotypes

Helaas is de site van NRC Q vanaf vandaag 31 mei 2016 opgeheven. Jammer. Toen ik gister voor een laatste keer grasduinde door de artikelen bleef ik steken bij een artikel over het benadrukken van vrouwelijke stereotypes in reclames. De verslaggever uitte haar twijfels over het feit dat vrouwen nog steeds op die manier geportretteerd worden, maar hetzelfde geldt dan natuurlijk ook voor mannen. Toch?!

Meer

Bye bye baard

Heb jij weer. Moet die hipsterbaard - waar je al een paar jaar zorgvuldig en met liefde aan hebt gewerkt om 'm precies te krijgen zoals je wilde - er ineens af.

Meer

Bouw mee aan Rock City

Sinds hij tien jaar geleden van Amsterdam naar Groningen verhuisde, laaft Igor Wijnker - prominent lid van HANK - zich aan de rijke popscene in deze eigenzinnige stad. Hij leerde er bijzondere mensen en plekken kennen die echt moeten worden vastgelegd. Nu het nog kan. Bouw mee aan Rock City.

Meer

Dansplaten volgens DJ Docherty

Ben je op zoek naar songs waarop iedereen los gaat op de dansvloer? Struin dan mee in de Thé Dansant Top-33 die voormalig hockey-international Laurence Docherty ooit samenstelde. Met deze songs (inclusief intro van Docherty) krijg je zelfs het dufste feestje aan de praat.

Meer

Er is een Amsterdammer dood gegaan

Zijn naam was Theo Schoumans. Hij werd op 6 juli 1921 geboren. Als vierjarige belandde hij voor het eerst in de Orteliusstraat in Amsterdam West waar hij tot zijn overlijden woonde. Maar tijdens de viering van Nationale Burendag keert ‘Theo’ terug. Een ode aan de oude wijkbewoner.

Meer

Playing For Change Day

Vandaag is het superfunkdag, las ik ergens. Dan denk ik direct aan Playing For Change. Een internationale beweging die muziek gebruikt om ons wereldwijd met elkaar te verbinden. Beweeg ook mee op 19 september tijdens Playing For Change Day.

Meer