Er is een Amsterdammer dood gegaan

Tiende Nationale Burendag

Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/videos?part=snippet,contentDetails&id=8GMu29E5ww8&key=1): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 400 Bad Request in /var/www/vhosts/websitevanhank.nl/httpdocs/hank-content/plugins/youtube-embed/includes/api-access.php on line 99
Zijn naam was Theo Schoumans. Hij werd op 6 juli 1921 geboren. Als vierjarige belandde hij voor het eerst in de Orteliusstraat in Amsterdam West waar hij tot zijn overlijden woonde. Maar op 26 september – tijdens de viering van Nationale Burendag – keert ‘Theo’ terug. Een ode aan de oude wijkbewoner.

Theo Schoumans 1921-2015 FOTO SCHOUMANSDan wordt op de scootsafe voor de deur van Orteliusstraat 148 zijn portretfoto onthuld. Als ode aan de Amsterdammers die de wijk door de jaren heen van dichtbij hebben zien veranderen van lelijk eendje ‘booming Baarsjes’. Toen Schoumans er voor het eerst terechtkwam in 1925 , gebeurde dat aan de hand van zijn ouders, afkomstig uit Amsterdam Noord. ‘Met paard en kar,’ beschreef hij – toen al vanaf bed – op papier. Het waren de eerste vier pagina’s van de biografie die hij van plan was te schrijven. ‘We kwamen niet verder dan de Vespuccistraat. Maar na een stuk weg over metalen platen kon de reis pas weer vanaf het Mercatorplein richting Orteliusstraat over straatstenen worden voortgezet.

Theo Schoumans II 1921-2015 FOTO SCHOUMANSBewusteloos
Schoumans zat op de kleuterschool in de Corantijnstraat, op de hoek van de Hoofdweg. ‘Daar was een sigarenzaak met een standaardbus van de PTT aan de muur. Voor de buslichting reden er auto’s met aan de achterkant een treeplank. Daar ging ik als kleuter vaak stiekem opzitten tot de volgende postbus. Ter hoogte van het Mercatorplein sprong ik er weer af. Dat ging een keer mis. Ik sprong verkeerd van de treeplank en kwam met mijn hoofd op de straat. De rest van die zaterdag heb ik bewusteloos op bed gelegen.’

Berlijn
Later werd de PTT zijn werkgever, veertig jaar lang. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij werd ‘uitgeleend’ aan de Deutse Bundes Post in Berlijn. ‘We kregen te horen dat Berlijn te ver weg was om te worden gebombardeerd. Dat hebben we geweten. Al na drie maanden kwamen de eerste bommen naar beneden. Een half jaar later lagen er hele wijken van de stad plat.’

Theo Schoumans III 1921-2015 FOTO SCHOUMANSOndergedoken
Het postuniform droeg hij op zijn blote lijf. En in zijn schoenen zaten brandgaten van de fosfor. Toen hij eindelijk toestemming kreeg voor verlof om zo zijn kleding te vernieuwen, moest hij tekenen dat hij wel terug zou komen. Eenmaal terug in de Orteliusstraat dook hij onder, samen met zijn broer. In een stenen huisje midden op het Mercatorplein. Met dank aan zijn vader, monteur bij het GEB en in bezit van een sleutel.

Pissen
‘Een transformatorhuisje van het GEB waar een deel van Amsterdam de stroom uit kreeg. Apparaatjes waar 20.000 volt op stond. Een prima plek. Al was het soms weleens lastig als je nodig moest pissen.’

Er is een Amsterdammer dood gegaan.


Dit verhaal verscheen ook op De Westkrant, de digitale krant voor Amsterdam West.
avatar

Over


Rim Voorhaar - voormalig fly on the wall bij Het Parool en Sportweek en mede-initiatiefnemer van het multimedium hockey.nl – werd geboren in Bussum (1969), is vader van Ko (08-09-10) en de 'founding father' achter de ‘beweging’ HANK. Zijn credo: mannen praten wel... Rim droomt over de Wielerronde van de Orteliusstraat in De Baarsjes (Amsterdam) en een kortebaandraverij in de Jan Evertsenstraat...


 

REAGEREN & DELEN


 

Rare jongens die stereotypes

Helaas is de site van NRC Q vanaf vandaag 31 mei 2016 opgeheven. Jammer. Toen ik gister voor een laatste keer grasduinde door de artikelen bleef ik steken bij een artikel over het benadrukken van vrouwelijke stereotypes in reclames. De verslaggever uitte haar twijfels over het feit dat vrouwen nog steeds op die manier geportretteerd worden, maar hetzelfde geldt dan natuurlijk ook voor mannen. Toch?!

Meer

Bye bye baard

Heb jij weer. Moet die hipsterbaard - waar je al een paar jaar zorgvuldig en met liefde aan hebt gewerkt om 'm precies te krijgen zoals je wilde - er ineens af.

Meer

Bouw mee aan Rock City

Sinds hij tien jaar geleden van Amsterdam naar Groningen verhuisde, laaft Igor Wijnker - prominent lid van HANK - zich aan de rijke popscene in deze eigenzinnige stad. Hij leerde er bijzondere mensen en plekken kennen die echt moeten worden vastgelegd. Nu het nog kan. Bouw mee aan Rock City.

Meer

Dansplaten volgens DJ Docherty

Ben je op zoek naar songs waarop iedereen los gaat op de dansvloer? Struin dan mee in de Thé Dansant Top-33 die voormalig hockey-international Laurence Docherty ooit samenstelde. Met deze songs (inclusief intro van Docherty) krijg je zelfs het dufste feestje aan de praat.

Meer

Er is een Amsterdammer dood gegaan

Zijn naam was Theo Schoumans. Hij werd op 6 juli 1921 geboren. Als vierjarige belandde hij voor het eerst in de Orteliusstraat in Amsterdam West waar hij tot zijn overlijden woonde. Maar tijdens de viering van Nationale Burendag keert ‘Theo’ terug. Een ode aan de oude wijkbewoner.

Meer

Playing For Change Day

Vandaag is het superfunkdag, las ik ergens. Dan denk ik direct aan Playing For Change. Een internationale beweging die muziek gebruikt om ons wereldwijd met elkaar te verbinden. Beweeg ook mee op 19 september tijdens Playing For Change Day.

Meer