Warm welkom in Delhi

Nog even een biertje

Reisbureau New DelhiHet is drie uur in de nacht als ik na een vertraging van twee uur en een vlucht van bijna negen uur aankom in New Delhi. De bedoeling is snel naar de uitgang en dan een korte taxirit naar het ‘Airport hotel’ dat ik geboekt heb omdat ik geen zin had om midden in de nacht helemaal de stad in te gaan. Dus even de bagage oppikken en dan zoeken naar de man met het bordje met mijn naam erop. En als het even kan nog een biertje. Of twee.

Bagage
Maar helaas, het toestel zat grotendeels vol met Indiërs en die blijken ook in de omgang met vliegtuigbagage niet uit te blinken in efficiency. De meeste passagiers zijn schijnbaar met andere dingen bezig want de bagage stapelt zich op op de band, verse aanvoer verhinderend. Versleten koffers van schier epische afmetingen, omwonden met dikke strengen touw en voorzien van grote plakkaten met naam en adres, geschreven in dikke viltstiftletters. Er worden spullen vervoerd in jute zakken, kartonnen dozen en in tassen die van plakband aan elkaar hangen. En alles draait eindeloos rond. De nieuwe bagage druppelt tergend traag op de band en eer ik mijn gele duffel heb zijn we weer een uur verder.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En helaas, niemand in de rij wachtende chauffeurs heeft een bord met iets dat ook maar vaag op mijn naam of die van het hotel lijkt. Gelukkig is er een zogenaamde pre paid taxi boot, want onderhandelen met een Indiase taxichauffeur is wel het laatste waar ik zin in heb. Als ik opmerk dat ik de vaste prijs wel wat hoog vind voor een hotel zo dichtbij de luchthaven wordt ik aangesproken door een redelijk geciviliseerd uitziende wat oudere chauffeur die het wel voor de helft wil doen. Dat is nog steeds een leuke kilometerprijs, maar goed het is nacht en ik wil slapen.

Vol
In de taxi gezeten vraagt hij om mijn reservering. ‘ik moet even de weg vragen’. Hij toetst het nummer in. ‘Ze nemen niet op’ meldt hij wat verbaasd kijkend. ‘Ach nee, krijgen we dat weer’ denk ik. De chauffeur laat het nummer op zijn scherm zien naast dat op de reservering. ‘Zie, het nummer klopt. Die eerste 9 is het kengetal, dus dat laat ik weg’. ‘Wacht, ik bel even een vriend die kan me doorschakelen naar de vaste lijn. Hij voert een kort gesprek en reikt me het toestel. ‘Het hotel, praat maar met ze’. Ik pak de telefoon. ‘Dit is uw hotel’ meldt een galmende stem zonder te zeggen om welk hotel het ging ‘alle kamers zijn vol’. En ja hoor, de chauffeur weet wel een ander hotel. De aloude commissietruc, het enige nieuwe is de vriend op de mobiel, hoewel ik die in een andere context ook al eens meegemaakt had. ‘Kengetallen zijn twee posities en van die bullshit ben ik niet gediend, dus breng me maar gewoon’ is mijn antwoord. Waarop de chauffeur mijn bagage op de straat gooit.

Biertje
Ik stap in een betrouwbaarder maar duurdere metertaxi. Zou moeten uitkomen op iets van 400 roepies, zo’n 5 euro. Helaas, ik ben in India en het gedoe gaat verder: De chauffeur van de metertaxi weigert na het wegrijden de meter te gebruiken en wil het dubbele bedrag. ‘De meter aan of anders omdraaien’ is mijn antwoord. Geen van beiden gebeurt en er ontstaat een lange discussie die in een impasse verzandt. Het hotel blijkt zich te bevinden op ligt op een soort morsig industrieterrein. De vier verdiepingen verweerd beton waren op de boekingssite wel erg geflatteerd afgebeeld, zo live straalt het hotel een lompe ranzigheid uit. Ik laat, wijzend op de op de voucher vermelde transfer, het argumenteren met de chauffeur over de prijs verder over aan de baliemedewerker van het hotel. En ja, bijna vanzelfsprekend is ook de kamer, die ik weken geleden had gereserveerd niet klaar. Ik moet wachten tot een gezin uitcheckt en de kamer haastig is schoongemaakt. Tegen de tijd dat ik volgens mijn nieuwe ritme al bijna moeten opstaan kan ik eindelijk gaan slapen. Kort want aan de checkout tijd wordt wel stipt vastgehouden. En dat biertje ben ik nergens tegen gekomen.
avatar

Over


Theo is hoewel hij de vijftig gepasseerd is nog steeds een fervent reiziger en backpacker. Het liefst met zo min mogelijk plannen en zo lang mogelijk. Want als alles gepland is verdwijnt de vrijheid. Als free-lance IT’er en fotograaf past hij dat ook in de rest van het leven toe. Zijn persoonlijke website is www.theomolenaar.nl op pictures.theomolenaar.nl vind je de fotoverslagen van zijn reizen. Voor Hank schrijft hij (natuurlijk) over reizen.

 
 

GERELATEERDE BERICHTEN


 

 

REAGEREN & DELEN


 

Rare jongens die stereotypes

Helaas is de site van NRC Q vanaf vandaag 31 mei 2016 opgeheven. Jammer. Toen ik gister voor een laatste keer grasduinde door de artikelen bleef ik steken bij een artikel over het benadrukken van vrouwelijke stereotypes in reclames. De verslaggever uitte haar twijfels over het feit dat vrouwen nog steeds op die manier geportretteerd worden, maar hetzelfde geldt dan natuurlijk ook voor mannen. Toch?!

Meer

Bye bye baard

Heb jij weer. Moet die hipsterbaard - waar je al een paar jaar zorgvuldig en met liefde aan hebt gewerkt om 'm precies te krijgen zoals je wilde - er ineens af.

Meer

Bouw mee aan Rock City

Sinds hij tien jaar geleden van Amsterdam naar Groningen verhuisde, laaft Igor Wijnker - prominent lid van HANK - zich aan de rijke popscene in deze eigenzinnige stad. Hij leerde er bijzondere mensen en plekken kennen die echt moeten worden vastgelegd. Nu het nog kan. Bouw mee aan Rock City.

Meer

Dansplaten volgens DJ Docherty

Ben je op zoek naar songs waarop iedereen los gaat op de dansvloer? Struin dan mee in de Thé Dansant Top-33 die voormalig hockey-international Laurence Docherty ooit samenstelde. Met deze songs (inclusief intro van Docherty) krijg je zelfs het dufste feestje aan de praat.

Meer

Er is een Amsterdammer dood gegaan

Zijn naam was Theo Schoumans. Hij werd op 6 juli 1921 geboren. Als vierjarige belandde hij voor het eerst in de Orteliusstraat in Amsterdam West waar hij tot zijn overlijden woonde. Maar tijdens de viering van Nationale Burendag keert ‘Theo’ terug. Een ode aan de oude wijkbewoner.

Meer

Playing For Change Day

Vandaag is het superfunkdag, las ik ergens. Dan denk ik direct aan Playing For Change. Een internationale beweging die muziek gebruikt om ons wereldwijd met elkaar te verbinden. Beweeg ook mee op 19 september tijdens Playing For Change Day.

Meer