Playing For Change Day

Muziek als krachtbron

Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/videos?part=snippet,contentDetails&id=Us-TVg40ExM&key=1): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 400 Bad Request in /var/www/vhosts/websitevanhank.nl/httpdocs/hank-content/plugins/youtube-embed/includes/api-access.php on line 99Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/videos?part=snippet,contentDetails&id=4xjPODksI08&key=1): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 400 Bad Request in /var/www/vhosts/websitevanhank.nl/httpdocs/hank-content/plugins/youtube-embed/includes/api-access.php on line 99
Vandaag is het superfunkdag, las ik ergens. Dan denk ik direct aan Playing For Change. Een internationale beweging die muziek gebruikt om mensen wereldwijd met elkaar te verbinden. Beweeg ook mee op 19 september tijdens het vijfjarige bestaan van Playing For Change Day.

Ik maakte ooit kennis met deze organisatie toen ik een beetje doelloos aan het struinen was over het wereldwijde web. Ik bleef ineens hangen bij een wel heel bijzonder samengesteld filmpje. Hoe een aantal door het leven getekende onbekende mannen uit diverse delen van de wereld die – ieder los maar ook weer samen – een waanzinnige draai gaven aan de wereldberoemde song van Ben E King: Stand By Me. Muzikanten van de straat als de (toen nog) onbekende Roger Ridley uit Los Angeles, Grandpa Elliott (Lousiana), de Twing Eagle Drumgroep (New Mexico), de Braziliaan Cesare Pope maar ook de Amsterdammer Clarence Bekker.

Verbeter de wereld via muziek
Hun optreden trok de nodige aandacht voor de manier waarop Playing For Change te werk gaat. De mijne zeker. Ik realiseerde me maar weer: hoe verschillend we ook zijn in uiterlijk, gewoonten, denkbeelden, we houden allemaal wel van muziek. Muziek doet lachen, ontroert, wekt bewondering, maakt gevoelens tastbaar die niet in woorden zijn te vangen. Muziek verbindt. Playing For Change gebruikt deze universele liefde om wereldwijd de levensomstandigheden te verbeteren.

Playing for change

Playing For ChangeMuziekscholen om te kunnen overleven
Gedreven door de overtuiging dat vrede en verandering mogelijk zijn via de taal van muziek, zette de stichting wereldwijd muziekscholen op die kinderen moeten helpen in de dagelijkse strijd om te overleven.

Ontsproten uit een al even idealistisch initiatief om straatmuziek van over de hele aardbol samen te brengen in een 76-delige(!) documentaire, creëerde de stichting al honderden banen, hielp bijna duizend leerlingen en zette tal van speciale programma’s op.

Vijf jaar Playing For Change
Binnenkort (op 19 september) wordt het vijfjarige bestaan gevierd in de vorm van een internationale Playing For Change Day. Muzikanten en liefhebbers komen dan wereldwijd bij elkaar op allerlei podia, pleintjes, scholen of gewoon op de hoek van de straat om samen muziek te maken. En hopen daarmee de kracht van muziek in het leven van kinderen te kunnen promoten. De boodschap: One World, One Voice, One Day.

In Nederland staan onder meer lokaties in Aalsmeer (SAS & Friends) en Breda (Chasse Theater) op 19 september in het teken van Playing For Change.  Bezoek de website Playingforchange.com en laat je ook inspireren. Al was het maar door de bijzondere versies van wereldberoemde songs die er inmiddels op straat zijn vertolkt en vastgelegd. Ook nummers die misschien niet als funk worden gezien, maar die je wel geweldig in beweging zetten. Welke is jouw favoriet?Okay, nog eentje dan…

avatar

Over


Rim Voorhaar - voormalig fly on the wall bij Het Parool en Sportweek en mede-initiatiefnemer van het multimedium hockey.nl – werd geboren in Bussum (1969), is vader van Ko (08-09-10) en de 'founding father' achter de ‘beweging’ HANK. Zijn credo: mannen praten wel... Rim droomt over de Wielerronde van de Orteliusstraat in De Baarsjes (Amsterdam) en een kortebaandraverij in de Jan Evertsenstraat...

 
 

GERELATEERDE BERICHTEN


 

 

REAGEREN & DELEN


 

Rare jongens die stereotypes

Helaas is de site van NRC Q vanaf vandaag 31 mei 2016 opgeheven. Jammer. Toen ik gister voor een laatste keer grasduinde door de artikelen bleef ik steken bij een artikel over het benadrukken van vrouwelijke stereotypes in reclames. De verslaggever uitte haar twijfels over het feit dat vrouwen nog steeds op die manier geportretteerd worden, maar hetzelfde geldt dan natuurlijk ook voor mannen. Toch?!

Meer

Bye bye baard

Heb jij weer. Moet die hipsterbaard - waar je al een paar jaar zorgvuldig en met liefde aan hebt gewerkt om 'm precies te krijgen zoals je wilde - er ineens af.

Meer

Bouw mee aan Rock City

Sinds hij tien jaar geleden van Amsterdam naar Groningen verhuisde, laaft Igor Wijnker - prominent lid van HANK - zich aan de rijke popscene in deze eigenzinnige stad. Hij leerde er bijzondere mensen en plekken kennen die echt moeten worden vastgelegd. Nu het nog kan. Bouw mee aan Rock City.

Meer

Dansplaten volgens DJ Docherty

Ben je op zoek naar songs waarop iedereen los gaat op de dansvloer? Struin dan mee in de Thé Dansant Top-33 die voormalig hockey-international Laurence Docherty ooit samenstelde. Met deze songs (inclusief intro van Docherty) krijg je zelfs het dufste feestje aan de praat.

Meer

Er is een Amsterdammer dood gegaan

Zijn naam was Theo Schoumans. Hij werd op 6 juli 1921 geboren. Als vierjarige belandde hij voor het eerst in de Orteliusstraat in Amsterdam West waar hij tot zijn overlijden woonde. Maar tijdens de viering van Nationale Burendag keert ‘Theo’ terug. Een ode aan de oude wijkbewoner.

Meer

Playing For Change Day

Vandaag is het superfunkdag, las ik ergens. Dan denk ik direct aan Playing For Change. Een internationale beweging die muziek gebruikt om ons wereldwijd met elkaar te verbinden. Beweeg ook mee op 19 september tijdens Playing For Change Day.

Meer