Geen grens aan vrije meningen

Renzo Verwer interviewt Renzo Verwer

Vaak worden in interviews vragen gesteld die me niet zo interesseren. Opleiding, mijn houding, dat soort zaken. Ik ben zelden verkeerd geciteerd, maar stel ik vast dat menig interviewer (er zijn echter ook vele goede) de thema’s van een boek te weinig begrijpen.

Vrijheid van meningsuiting voor beginners - Renzo VerwerVandaar dat ik mezelf interview ter gelegenheid van mijn nieuwe boek ‘Vrijheid van meningsuiting voor beginners’. Artikelzeven.nu

We tutoyeren elkaar, we kennen elkaar ten slotte al 43 jaar.

Waarom wilde je nog iets aan al die boeken en aan al die meningen over vrije meningsuiting toevoegen?
Dat heb ik mezelf ook vaak afgevraagd bij het schrijven. Maar ik vond dat de vrijheid van meningsuiting wel eens goed uitgelegd mocht worden. Ze is namelijk niet gelijk aan op straat ‘zeggen wat je wilt’. Ze behelst een wettelijk vastgelegde regel dat je kunt PUBLICEREN wat je wilt zonder vooraf toestemming te vragen aan de overheid. Vrijheid van meningsuiting is dus anti-censuurwetgeving en dat wordt vaak niet begrepen. Dan hoor je mensen weer roepen, bijvoorbeeld naar aanleiding van Charlie Hebdo-cartoons: ‘Vrijheid van meningsuiting is best, maar als ik op straat iemand uitscheld, krijg ik ook klappen, moet ik ook niet zeuren’.

Werkt dat dan niet zo?
Nee. Vrijheid van meningsuiting gaat namelijk over het publieke debat, niet over de communicatie tussen mensen op straat of onderling. En in het publieke debat moeten mensen tegen een stootje kunnen. Er is geen enkele verplichting om ‘kwetsende’ cartoons te bekijken of meningen te lezen die je walgelijk vindt.

Daarnaast vind ik dat we wel eens wat losser tegen al die meningen aan kunnen kijken. Je hoeft niet alles serieus te nemen wat er gezegd wordt. Als iemand een domme tekening maakt, of een rare demonstratie houdt, een vreemd artikel schrijft; laat hem toch. Tegen echte domheid is niet op te redeneren. Iemand als anti-ZwartePiet-activist Quincy Gario leeft op aandacht voor zijn domme tweets die vervuld zijn van haat jegens blanken. Overigens vind ik dat prima, ik wil die tweets gewoon kunnen lezen. Als ik wil weten hoe haat eruitziet, dan lees ik even een tweet van hem – en van nog wat van zijn onnozele tegenstanders.

Wat is de grens aan vrije meningen?
Die is er niet.

Pardon?
Nu ja, die is er wel, maar ik bepaal hem niet. En anderen ook niet. Ik vind het nogal arrogant om te zeggen: ‘Ja, deze uitspraak van Wilders/die imam mag precies nog wel, maar DIE uitspraak, ja, die is net over de schreef.’

Hoe bepaal je dat?
Ik neig ernaar dat hoe verwerpelijker, kwetsender, of immoreler de opvatting is, hoe meer de bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting zou moeten gelden. Het is niet zo dat de grens dan overschreden wordt. Nee, juist die ‘smerige’, ver van ons afstaande meningen (pleidooien voor rechtsbescherming van pedofielen bijvoorbeeld) moeten ook ruimte krijgen.

Oh ja?
Ja, ik zou zeggen neem die vrijheid van meningsuiting nou eens serieus (haha, dit antwoord is in tegenstelling op mijn antwoord op een eerdere vraag. Maar dat geeft niet – meningen zijn niet altijd rechtlijnig. Bij mij). Ook overheden houden niet zo van vrije meningen. Als je demonstreert bij een kinderfeestje (zwartepiet) of een kroning is de reflex – en ook uitvoering – toch vaak: mensen oppakken. Laat die mensen toch demonstreren. En laat mensen het toch oneens zijn met jouw ‘geweldige’ mening.

Wat zie je als zwakke punten aan je boek?
Dat ik soms te kort door de bocht ga, niet alles uitwerk. Echter, het is ook een sterk punt. Het is een boek van honderd pagina’s. Je kunt niet alles in detail uitleggen. Zelfs niet in een boek van duizend pagina’s, want er zijn dan altijd weer begrippen, geschiedenissen en personen die je als bekend moet veronderstellen bij de lezer.

Je hebt veel geschreven over diverse onderwerpen. Hoe beoordeel je je ‘oeuvre’? Wie is Renzo Verwer (als auteur)?
Als ik toch eens zou weten wie ik was, haha. Ik begrijp dat je in deze tijd een onderwerp moet kiezen en dat eindeloos uitmelken. Wel, ik heb meerdere interesses. Zie mij als als iemand die veel weet van meerdere onderwerpen. Als man met enige ontwikkeling die zich graag in zaken verdiept en zijn ideeën wil overdragen. En bijstellen. Want ook dat laatste is erg belangrijk in het (publieke) debat. En dat is het eigenlijke thema van het boek: het debat.

Op 25 september verschijnt:
Vrijheid van meningsuiting voor beginners: vrijheid voor jezelf, maar ook voor de ander? Auteur: Renzo Verwer. Uitgeverij van Brug. 10 EURO, 96 pagina’s.  Te koop bij de boekhandel en bij www.vanbrugboeken.nl/nl/product/vrijheid-van-meningsuiting-voor-beginners—renzo-verwer/ en bol.com.
avatar

Over


Renzo Verwer werkte als freelance journalist, schreef voor diverse mannen- en vrouwenbladen en schreef het taboedoorbrekende boek 'De liefdesmarkt'. http://renzoverwer.wordpress.com/

 
 

GERELATEERDE BERICHTEN


 

 

REAGEREN & DELEN


 

Rare jongens die stereotypes

Helaas is de site van NRC Q vanaf vandaag 31 mei 2016 opgeheven. Jammer. Toen ik gister voor een laatste keer grasduinde door de artikelen bleef ik steken bij een artikel over het benadrukken van vrouwelijke stereotypes in reclames. De verslaggever uitte haar twijfels over het feit dat vrouwen nog steeds op die manier geportretteerd worden, maar hetzelfde geldt dan natuurlijk ook voor mannen. Toch?!

Meer

Bye bye baard

Heb jij weer. Moet die hipsterbaard - waar je al een paar jaar zorgvuldig en met liefde aan hebt gewerkt om 'm precies te krijgen zoals je wilde - er ineens af.

Meer

Bouw mee aan Rock City

Sinds hij tien jaar geleden van Amsterdam naar Groningen verhuisde, laaft Igor Wijnker - prominent lid van HANK - zich aan de rijke popscene in deze eigenzinnige stad. Hij leerde er bijzondere mensen en plekken kennen die echt moeten worden vastgelegd. Nu het nog kan. Bouw mee aan Rock City.

Meer

Dansplaten volgens DJ Docherty

Ben je op zoek naar songs waarop iedereen los gaat op de dansvloer? Struin dan mee in de Thé Dansant Top-33 die voormalig hockey-international Laurence Docherty ooit samenstelde. Met deze songs (inclusief intro van Docherty) krijg je zelfs het dufste feestje aan de praat.

Meer

Er is een Amsterdammer dood gegaan

Zijn naam was Theo Schoumans. Hij werd op 6 juli 1921 geboren. Als vierjarige belandde hij voor het eerst in de Orteliusstraat in Amsterdam West waar hij tot zijn overlijden woonde. Maar tijdens de viering van Nationale Burendag keert ‘Theo’ terug. Een ode aan de oude wijkbewoner.

Meer

Playing For Change Day

Vandaag is het superfunkdag, las ik ergens. Dan denk ik direct aan Playing For Change. Een internationale beweging die muziek gebruikt om ons wereldwijd met elkaar te verbinden. Beweeg ook mee op 19 september tijdens Playing For Change Day.

Meer